preloader

Lūdzu, uzgaidiet

RU
Bezmaksas tālrunis I - V, 9:00 -18:00

Kolagēns: proteīns dzīves kvalitātes paaugstināšanai

Kolagēns: proteīns dzīves kvalitātes paaugstināšanai

Kolagēns ir proteīns, kas atrodams visos cilvēka ķermeņa audos – ja tā līmenis organismā ir pazemināts, būtiski pasliktinās dzīves kvalitāte. Piedāvājam iepazīties ar to, kas īsti ir kolagēns, kādas funkcijas tas veic mūsu organismā un kādas priekšrocības nodrošina pārtikas bagātinātāji ar kolagēnu.

Tāpat kā visas olbaltumvielas, kolagēns sastāv no aminoskābēm. Šis proteīns nodrošina tvirtumu un elastību skrimšļu audos, locītavās, kaulos un gļotādās.

Aptuveni 60 % no mūsu ķermeņa veido dažādi saistaudi, un kolagēns darbojas kā ārkārtīgi vajadzīga un svarīga „līme”, kas tos satur kopā. Kolagēns cilvēka ķermenī būvē ādu, cīpslas, saites un saistaudus, arī matus, kaulus, skrimšļus un zobus. 

Ir identificēti vismaz 28 dažādi kolagēna veidi. Tomēr 80–90 % šī proteīna organismā veido I, II un III tips.

  • I tips tiek izmantots kaulu stiprināšanai.
  • II tips ir galvenā sastāvdaļa skrimšļos.
  • III tips atrodams zarnu sieniņās, muskuļos un asinsvados.
  • IV tips ir daļa no bazālās membrānas.
  • V tips atrodas matos un placentā.

Kolagēns veidojas olbaltumvielu un aminoskābju sašķelšanās gaitā, taču ar gadiem šis process palēninās, tāpēc organismam nepieciešamas papildu rūpes un ir jāpievērš uzmanība sabalansētam uzturam.

Dažādu faktoru ietekmē kolagēna rezerves dzīves laikā izsīkst. Kolagēna līmeni tāpat ietekmē arī neveselīgi ikdienas ieradumi un nepilnvērtīgs uzturs. Šādos gadījumos ir iespējamas saslimšanas, kas saistītas ar locītavu un kaulu trauslumu. Ja nepieciešamo kolagēna daudzumu nav iespējams uzņemt ar pārtiku, lieti noderēs atbilstoši uztura bagātinātāji. Tie īpaši ieteicami sportistiem, vecāka gadagājuma cilvēkiem, kā arī tiem, kas saskārušies ar locītavu, skrimšļu un cīpslu problēmām. Lai uzturētu optimālu kolagēna līmeni, ieteicams uzņemt vismaz piecus gramus kolagēna dienā.

Kam īpaši paredzēts kolagēns?

Locītavām

Tiek uzskatīts, ka kolagēns darbojas kā pretiekaisuma līdzeklis un nodrošina ķermeni ar tā saucamajiem “celtniecības blokiem” skrimšļu atjaunošanai. Ar gadiem audu atjaunošanās palēninās, un skrimšļi nav izņēmums: ja tie nolietojas, palielinās artrozes risks. Savukārt papildu kolagēna uzņemšana var palīdzēt mazināt locītavu sāpes un artrozes iespējamību.

Ādas atjaunošanai

Viens no pazīstamākajiem kolagēna ieguvumiem ir tā spēja uzlabot ādu, padarot to tvirtāku un elastīgāku. Šis proteīns palīdz ādai izskatīties jaunākai un veselīgākai.

Muskuļu augšanai un tauku dedzināšanai

Kolagēns ir svarīga muskuļu audu sastāvdaļa, tāpēc tas var būtiski ietekmēt muskuļu masas augšanu. Turklāt kolagēns satur arī glicīnu – aminoskābi, kas iesaistīta kreatīna sintēzē. Tā rezultātā muskuļi saņem darbībai nepieciešamo “degvielu”.

Lai samazinātu celulītu

Līdztekus veselīgas un mirdzošas ādas saglabāšanai kolagēns var mazināt celulīta veidošanos. Celulīta gadījumos zemādas tauku slānis nospiež saistaudus, un uz ādas parādās bedrītes un kunkuļi, ko mēdz dēvēt par “apelsīna mizu”. Kolagēns stiprinās saistaudus, tādējādi padarot ādu tvirtāku.

Gremošanas sistēmas veselībai

Kolagēns atrodas zarnu saistaudos un palīdz stiprināt gremošanas trakta gļotādu. Tas ir būtiski, jo zarnu funkciju izmaiņas var izraisīt daļēji sagremotu molekulu iekļūšanu asinīs. Tādējādi rodas iekaisuma reakcijas, alerģijas, pārtikas nepanesamība. Pētījumi apliecina, ka cilvēkiem ar dažādiem gremošanas traucējumiem ir novērojams samazināts kolagēna līmenis.

Kā izmantot un iegādāties?

Kolagēna uztura bagātinātāji ir visekonomiskākā un iedarbīgākā šī proteīna lietošanas metode. Tie ir pieejami tablešu, kapsulu un pulvera veidā, turklāt tos viegli iegādāties arī tiešsaistē.

Tāpat nepieciešams uzturā pastiprināti lietot produktus, kas sekmē kolagēna izveidi organismā. Šo vērtīgo proteīnu satur zivju un dzīvnieku skrimšļi. Savukārt ķiploki, tomāti, spināti, sparģeļi, produkti, kas bagāti ar omega-3 taukskābēm (piemēram, rieksti, treknas zivis, linsēklu eļļa), sarkanie augļi, ogas un dārzeņi (bietes, sarkanie pipari), palīdz organismam kolagēnu saražot.

 

Ainavas (horizontālais) skats netiek atbalstīts. Lūdzu, pagrieziet ierīci portreta (vertikālajā) skatā.