Labsajūtas formula rudenī

Labsajūtas formula rudenī

Kad dienas kļūst īsākas un top vēsāks, īpašāka uzmanība jāpievērš imūnsistēmai – tieši temperatūras svārstības un gaismas/tumsas proporciju pārbīde gadalaiku mijā bieži vien ietekmē gan mūsu psihoemocionālo stāvokli, gan organisma aizsargspējas. Lai rudens neatnāktu ar iesnām, klepu un depresīvu noskaņojumu, jāizmanto visas tā bagātības. Veselīgs uzturs, kurā iekļauts liels daudzums sezonas dārzeņu un augļu, kas ir pilni vitamīnu, kā arī kustības svaigā gaisā palīdzēs možam un veselam iesoļot aukstajā gadalaikā.

Skaidrs, ka vitamīniem un minerālvielām visbagātākie ir sezonas augļi un dārzeņi, kad tie tiek ievākti un ir gatavi, tādēļ – nu, kad tad vēl, ja ne rudenī! 

• Tā kā augļos un dārzeņos, glabājot tos dažādos veidos un apstrādājot, pirmie un vislielākā apjomā iet zudumā vitamīni, kamēr vien var, uzturā jālieto svaigi. 
• Rudenī ievāktai ražai vitamīnu vērtība līdz pavasarim samazinās no 40 līdz 100%, tomēr dārzeņos un augļos arī tad saglabājas daudz kā vērtīga – gan minerālvielas, gan dabīgā augu krāsviela (krāsu pigmenti) – dažādie karotinoīdi (alfa un beta karotīni, likopēns, luteīns, zeaksantīns), gan šķiedrvielas (piemēram, pektīns, kam ir liela nozīme cukura līmeņa stabilizēšanai asinīs), fermenti u.c. Tādēļ jāgādā krājumi! Jo bioloģiski tīrākā vidē audzēti, jo būs vērtīgāki un veselīgāki. Ja nav izauguši pašu dārzā, ir vērts iegādāt no Latvijas bioloģisko saimniecību zemniekiem.

• Sakņveida dārzeņi – burkāni, bietes, kāļi, rutki, selerijas saknes u.c. – organismā nodrošina sārmainu vidi, kur tāda ir nepieciešama, bet dārzeņos esošās šķiedrvielas attīra zarnu traktu un kalpo kā prebiotiķi – veselam organismam raksturīgās zarnu mikrofloras barības vielas. Zināms, ka, labo “paēdusi”, zarnu mikroflora tālāk rūpēsies par mūsu imunitāti kopumā. Tādēļ katru dienu būtu jāapēd ap 500 g dārzeņu svaigā veidā.

• Augļi dod daudz dažādu vitamīnu, antioksidantu, vērtīgās šķiedrvielas, kā arī ar augļiem uzņemam minerālvielām bagātu ūdeni, kas kopumā ir būtiski vielmaiņas stimulēšanai, tādēļ dienā ieteicams apēst 200 – 300 g augļu. Turklāt augļiem – salīdzinot ar citiem saldiem kārumiem – šokolādi, zefīriem un smalkmaizītēm, ir daudz zemāka kalorāža.

• Dārzeņos un zaļumos, kas vai nu vēlīni atrodami dārzā (pētersīļi ir īpaši izturīgi), vai glabājas saldētavā, ir bagāti ar hlorofilu – augu zaļo pigmentu, kas palīdz sasmelties šūnās sauli.

• Ķiploki, mārrutki, dzērvenes, brūklenes u.c. dabīgie antioksidanti palīdz organismam cīnīties pret tiem vīrusiem, kas nevar vien nociesties, lai sāktu pirmo aukstās sezonas uzbrukumu.

• Glābiņu no grūtsirdības nevajadzētu meklēt neveselīgās maltītēs, bet aktīvi doties dabā un izbaudīt visu, ko rudens savā krāšņumā piedāvā – garas pastaigas pa krāsainu lapu piebirušu mežu vai parku, pārgājienus, izbraukumus ar velosipēdu, saelpoties svaigo, dzestro gaisu un priecāties par dzīvi!

• Tiem, kas uzskata, ka vitamīnus vienkāršāk nopirkt aptiekām – protams, labāk tā nekā nemaz, tomēr jāņem vērā, ka organisms daudz atsaucīgāk uzņem vitamīnus, kas ir “iepakoti” to dabiskajā izcelsmes vietā – tātad neatrauti no produkta, kurā tie mājo. Tā kā tiek uzskatīts, ka organisms absorbē ap 50 – 70% laboratorijās radīto vitamīnu, vislabāk par to devām un lietošanu konsultēties ar savu ārstu vai uztura speciālistu.

Konsultēja Capital Clinic Riga un VC4 Bērnu veselības centra uztura speciāliste Baiba Grīnberga